Waarom is responsief webdesign zo belangrijk voor je bedrijf?

Het gebruik van mobiele apparaten om online te gaan is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Volgens statistieken van Google was in 2020 meer dan 60% van het internetverkeer afkomstig van mobiele apparaten. Dit betekent dat het belangrijker dan ooit is om ervoor te zorgen dat je website goed functioneert op alle soorten apparaten, van smartphones tot tablets en laptops.

Dit is waar responsief webdesign om de hoek komt kijken. Responsief webdesign is een ontwerpmethode waarbij een website automatisch zijn lay-out en functionaliteit aanpast aan het apparaat waarop het wordt weergegeven. Dit betekent dat je website er op een desktop net zo goed uit zal zien als op een smartphone, zonder dat de gebruiker hoeft te zoomen of te scrollen om de content te bekijken.

Maar waarom is responsief webdesign zo belangrijk voor je bedrijf? 

Hier zijn enkele belangrijke redenen:

Verbeterde gebruikerservaring

Als je website niet responsief is, kan het voor gebruikers op mobiele apparaten moeilijk zijn om de content te lezen en te navigeren. Dit kan leiden tot een slechte gebruikerservaring, wat kan leiden tot hogere bounce rates (het percentage gebruikers dat direct weer wegklikt van je website) en lagere conversierates (het percentage gebruikers dat daadwerkelijk iets koopt of doet wat je van hen verwacht).

  Met responsief webdesign kun je ervoor zorgen dat je website gemakkelijk te gebruiken is voor alle gebruikers, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken. Dit kan leiden tot een betere gebruikerservaring, wat kan leiden tot hogere conversierates en langere tijd op de website.

  Verbeterde zoekmachineoptimalisatie (SEO) 

  Googles algoritme geeft de voorkeur aan responsieve websites, omdat ze gemakkelijker te indexeren en te crawlen zijn. Dit betekent dat responsieve websites beter scoren in de zoekresultaten van Google, wat kan leiden tot meer verkeer naar je website.

   Daarnaast kan het moeilijk zijn om te bepalen welke versie van je website je wilt laten zien aan Google, als je meerdere versies hebt voor verschillende apparaten. Als je bijvoorbeeld een desktopversie en een mobiele versie hebt, kan het lastig zijn om te bepalen welke versie je wilt laten zien aan Google. Dit kan leiden tot verwarring en een lagere positie in de zoekresultaten.

   Met responsief webdesign heb je slechts één versie van je website, die automatisch aanpasbaar is aan verschillende apparaten. Dit maakt het voor Google gemakkelijker om je website te indexeren en te crawlen, wat kan leiden tot een betere positie in de zoekresultaten.

   Kostenbesparing

   In plaats van twee of meer versies van je website te ontwikkelen en te onderhouden, heb je met responsief webdesign slechts één versie die op alle apparaten goed werkt. Dit kan leiden tot een kostenbesparing op het gebied van ontwikkeling en onderhoud van je website.

   Gemak voor beheerders 

   Als je meerdere versies van je website hebt, moet je deze afzonderlijk bijwerken en onderhouden. Dit kan tijdrovend en inefficiënt zijn. Met responsief webdesign heb je slechts één versie die op alle apparaten goed werkt, wat het gemakkelijker maakt om je website bij te werken en te onderhouden.

    Hoe maak je je website responsief?

    Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je website responsief is. Een van de gemakkelijkste manieren is door het gebruik van een responsief webdesignframework, zoals Bootstrap of Foundation. Deze frameworks bieden een set van css-klassen die je kunt gebruiken om je website responsief te maken.

    Je kunt ook handmatig responsieve css schrijven, door gebruik te maken van media queries. Media queries zijn css-regels die alleen van toepassing zijn op bepaalde schermresoluties of apparaattypen. Dit maakt het mogelijk om specifieke stijlen toe te passen op bepaalde apparaten of schermresoluties.

    Het is ook belangrijk om rekening te houden met het gebruik van afbeeldingen en andere media op je website. Zorg ervoor dat afbeeldingen en video's op een responsieve manier worden weergegeven, zodat ze op alle apparaten goed leesbaar zijn.

    Tot slot is het belangrijk om te testen hoe je website op verschillende apparaten en schermresoluties werkt. Dit kan met behulp van verschillende online tools, zoals Google's Mobile-Friendly Test of Responsinator. Deze tools geven je een idee van hoe je website eruit ziet op verschillende apparaten en helpen je eventuele problemen op te sporen.

    In samenvatting is responsief webdesign belangrijk voor je bedrijf omdat het kan leiden tot een verbeterde gebruikerservaring, verbeterde SEO, kostenbesparing en gemak voor beheerders. Door ervoor te zorgen dat je website responsief is, kun je ervoor zorgen dat je website goed werkt op alle soorten apparaten en daardoor een groter publiek bereiken.