Google analytics op je website

Hoe gebruik je Google Analytics om je website te verbeteren

Google Analytics is een gratis webanalyse-tool van Google die je inzicht geeft in hoe bezoekers je website gebruiken. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je website heeft, welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers op je website terecht zijn gekomen.

Met deze informatie kun je je website verbeteren en gerichter aanpassen aan de behoeften van je bezoekers. In deze blog leggen we uit hoe je Google Analytics kunt gebruiken om je website te verbeteren. We behandelen onder andere de volgende onderwerpen:

 • Hoe je Google Analytics installeert op je website
 • Hoe je de belangrijkste rapporten van Google Analytics kunt gebruiken
 • Hoe je doelen kunt instellen en volgen in Google Analytics
 • Hoe je gerichte marketingcampagnes kunt opzetten met Google Analytics

Hoe je Google Analytics installeert op je website

Voordat je kunt beginnen met het gebruik van Google Analytics, moet je de tool installeren op je website. Dit doe je door een stukje JavaScript-code op je website te plaatsen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Volg de onderstaande stappen om Google Analytics te installeren:

 1. Ga naar analytics.google.com en log in met je Google-account. Als je nog geen account hebt, kun je deze aanmaken door op "Maak een account" te klikken.
 2. Klik op "Admin" in de rechterbovenhoek van het scherm.
 3. Klik in het menu aan de linkerkant op "Eigendom toevoegen".
 4. Voer de naam van je website in en kies het type website dat je hebt (bijvoorbeeld "Website" of "Mobiele app"). Klik vervolgens op "Volgende".
 5. Lees de servicevoorwaarden en accepteer deze door op "Ik ga akkoord" te klikken.
 6. Klik op "Tracking-ID opvragen".
 7. Kopieer de tracking-ID die wordt getoond. Dit is een unieke code die aan jouw website is gekoppeld.
 8. Ga naar je website en plak de tracking-ID in de broncode van je website. Dit kun je doen door de tracking-ID toe te voegen aan het <head>-gedeelte van je website.
 9. Voeg ook het volgende stukje code toe aan het <head>-gedeelte van je website:
Copy code<code><!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics --> <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag </code>

Hoe je de belangrijkste rapporten van Google Analytics kunt gebruiken

Nadat je Google Analytics hebt geïnstalleerd op je website, kun je verschillende rapporten bekijken om inzicht te krijgen in hoe je website presteert. In dit gedeelte geven we een overzicht van de belangrijkste rapporten en hoe je deze kunt gebruiken om je website te verbeteren.

Overzicht

Als eerste kun je naar het overzichtsrapport gaan om een algemeen beeld te krijgen van de prestaties van je website. Dit rapport bevat onder andere informatie over het aantal bezoekers, het gemiddelde verblijfsduur op de website en het aantal paginaweergaves.

Verkeer bronnen

Het rapport "Verkeer bronnen" geeft inzicht in hoe bezoekers op je website terecht zijn gekomen. Hier kun je bijvoorbeeld zien of bezoekers via zoekmachines, sociale media of andere websites naar je website zijn gekomen. Dit rapport is handig als je wilt weten welke kanalen het meest effectief zijn om bezoekers naar je website te leiden.

Doelen

Met het rapport "Doelen" kun je zien hoe vaak bepaalde doelen op je website worden behaald. Een doel kan bijvoorbeeld zijn dat bezoekers een aankoop doen, zich aanmelden voor een nieuwsbrief of een formulier invullen. Door doelen te definiëren en te volgen, kun je zien wat werkt en wat niet op je website.

Conversies

Het rapport "Conversies" geeft inzicht in hoe vaak bezoekers op je website bepaalde acties uitvoeren, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop. Dit rapport is handig als je wilt weten wat de waarde is van bezoekers op je website.

Mobiel

Het rapport "Mobiel" geeft inzicht in hoe bezoekers je website bezoeken via mobiele apparaten. Hier kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je website via een smartphone of tablet bezoeken en hoe ze je website gebruiken. Dit rapport is belangrijk om te bekijken als je wilt weten of je website goed werkt op mobiele apparaten.

Gedrag

Het rapport "Gedrag" geeft inzicht in hoe bezoekers zich op je website gedragen. Hier kun je bijvoorbeeld zien welke pagina's populair zijn en hoe bezoekers door je website navigeren. Dit rapport is handig als je wilt weten welke pagina's je kunt optimaliseren.

Hoe je gerichte marketingcampagnes kunt opzetten met Google Analytics

Naast het verzamelen van gegevens over de prestaties van je website, kun je Google Analytics ook gebruiken om gerichte marketingcampagnes op te zetten. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van hoe je dit kunt doen:

Remarketing

Met remarketing kun je bezoekers die al eerder naar je website zijn geweest, opnieuw benaderen met gerichte advertenties. Dit kun je doen door middel van bijvoorbeeld Google Ads of sociale media. Om remarketing te gebruiken, moet je eerst een lijst maken van bezoekers die je wilt benaderen. Dit kun je doen door middel van een "remarketingtag" op je website te plaatsen. Vervolgens kun je gerichte advertenties opzetten die alleen worden getoond aan mensen op deze lijst.

Doelgerichte advertenties

Met doelgerichte advertenties kun je bezoekers benaderen op basis van specifieke interesses of demografische gegevens. Dit kun je doen door middel van bijvoorbeeld Google Ads of sociale media. Om doelgerichte advertenties op te zetten, moet je eerst bepalen aan welke doelgroep je de advertenties wilt laten zien. Dit kun je doen door gebruik te maken van de gegevens die je verzamelt via Google Analytics. Vervolgens kun je gerichte advertenties opzetten die alleen worden getoond aan mensen in deze doelgroep.

E-mailmarketing

Met e-mailmarketing kun je bezoekers benaderen via e-mail. Dit kun je doen door middel van bijvoorbeeld een nieuwsbrief of een gerichte e-mailcampagne. Om e-mailmarketing te gebruiken, moet je eerst een lijst maken van bezoekers die je wilt benaderen. Dit kun je doen door middel van een aanmeldformulier op je website. Vervolgens kun je gerichte e-mails versturen aan mensen op deze lijst.

Conclusie

In deze blog hebben we uitgelegd hoe je Google Analytics kunt gebruiken om je website te verbeteren. We hebben behandeld hoe je de tool installeert op je website, hoe je de belangrijkste rapporten kunt gebruiken en hoe je gerichte marketingcampagnes kunt opzetten. Door gebruik te maken van Google Analytics, kun je gerichter aanpassingen doen aan je website om de prestaties te verbeteren en de behoeften van je bezoekers te voldoen.